linkverzameling voor een vrouw zoals jijlinkverzameling voor een vrouw zoals jijAnnaplaza
De beste linkverzameling voor een vrouw zoals jij
   
 
   

Meer over de Marokkaanse en Arabische vrouwen, een eerste oriëntatie...

 

 

 

 

 

 Femmes fatales - Arabische vrouwen aan de top 
Tegenlicht van de VPRO televisie over vrouwen in de voorste linies van het nieuwe Marokko. Hoe kijken zij aan tegen werk, religie, en kinderen? Een kennismaking met nieuwe rolmodellen in Marokko.
'Vrouwen zijn de gelijken van mannen. Of zoals de profeet zei: Goede mannen eren vrouwen en alleen slechte mannen beledigen hen.'
Wat is er aan de hand in Marokko? Onder leiding van de jonge ambitieuze koning Mohammed VI vindt in dit land 'een kleine revolutie' plaats. Marokko moderniseert en democratiseert in rap tempo en de verbetering van de positie van de vrouw heeft voor Mohammed VI de hoogste prioriteit. Een nieuwe familiewet geeft vrouwen veel meer rechten en ook in het strafrecht en arbeidsrecht is de gelijkheid van mannen en vrouwen doorgevoerd. In het parlement zitten inmiddels 35 vrouwen en in het hele land is een sterke toename van vrouwen in invloedrijke functies te zien.

Verder lezen...

 Emancipatie en marokko 
Een impressie van Anja Meulenbeld naar aanleiding van de film: "Femme fatales" met discussie.
De VPRO, Tegenlicht, organiseerde een filmvertoning - met debat, in de Balie, onder de titel ‘Arabische vrouwen aan de top’, op 18 oktober. Het is een aardig initiatief om in een voorvertoning een discussie aan te gaan met de mensen die het meest bij het onderwerp betrokken zijn, en dat zijn, in dit geval, Marokkaans-Nederlandse vrouwen (en mannen), waarvan er ook veel in de zaal zaten. Een levendig gesprek, met vele verschillende meningen en ervaringen.

De eerste film, gemaakt door Bregtje van der Haak, toonde de portretten van vier ’succesvolle’ vrouwen in Marokko, een bankier, een vrouw die een onderneming in bouwmateriaal leidt, en twee burgemeesters annex zakenvrouwen. Het aardige van de film is zeker dat het een beeld onderuit haalt dat hier nogal heeft wortelgeschoten: alsof alle Marokkaanse vrouwen zwaar ingepakt achter hun man aansjokken en naar Nederland moeten komen om geemancipeerd te raken.

Verder lezen...

 Sex geloof en (wan)hoop 
In deze zesdelige Televisieserie van de Ikon gaat verslaggever Ingeborg Beugel op zoek naar verschillende opvattingen over liefde en seksualiteit in de Nederlandse samenleving onder moslimjongeren van Marrokaanse afkomst. De tegenstelling tussen hoe mannen en vrouwen hier tegen aan kijken komen aan bod.
Deel1: - Tutten & Hoeren
Deel2: - Maagden & Homo's
Deel3: - Bikini's & Sluiers
Deel4: - De Bokser & De Danseres
Deel5: - Bekeerd & Bevlogen
Deel6: - Boze broeders & Dappere zusters

Verder lezen...

 De emancipatie van de Arabische vrouw 
Een bijdrage op het forum van Maghrebonline van Nadifa over de emancipatie van de arabische vrouw.
Ze is zeker niet op haar mondje gevallen en ontwikkelt zich in een snelvaart tempo, waarbij ze in sommige gevallen de andere sekse ver achter zich laat. Ze houdt zichzelf op de hoogte van de ontwikkelingen in de wereld en anticipeert op een wijze waarbij diplomatie en tact voorop staan. Ze heeft een ongelooflijke drang naar rechtvaardigheid en is het zat dat anderen voor en namens haar spreken zonder haar voor zichzelf te laten spreken. Ze volgt zichzelf in de media en vraagt zich af, zonder zichzelf te herkennen in het beeld dat over haar geschetst wordt, hoe men aan dat beeld over haar komt.
Verder lezen...


 De Marokkaanse vrouw bestaat niet! 
Op 5 november 2007 gingen Berberse, Arabische, Soussi, Gnawa, Touareg, Joodse en gemixte Marokkaanse vrouwen voor het eerst met elkaar in gesprek over hun identeit.
Wie is eigenlijk de Marokkaanse vrouw in Nederland? Op 5 november biedt WOMEN Inc. een kijkje in de Marokkaanse keuken. Sisterhood of spanning, Aaliyah Bochhah en Kirsten van den Hul (Riffia en Hollandia) gaan op zoek naar eenheid in diversiteit.
Tijdens deze verassende multitalkshow wordt er ingezoomd op de verschillende Marokkaanse vrouwen. Hoe herken je ze, hoe kleden ze zich, naar welke muziek luisteren ze, welke taal spreken ze, hoe verschillend zijn de gewoontes?

Verder lezen...

 Sociale atlas van allochtone vrouwen  
Enkele conclusies uit de SCP-publicatie Sociale atlas van vrouwen uit etnische minderheden die op maandag 6 maart 2006. is aangeboden aan minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie.
- Grote verschillen tussen groepen allochtone vrouwen naar omvang en achtergrondaan op zoek naar eenheid in diversiteit.
- Allochtone vrouwen zijn lager opgeleid dan autochtone vrouwen.
- Allochtone meisjes doen het op school wat beter dan de jongens.
- Inburgeringscursussen leiden tot betere taalbeheersing.
- Surinaamse vrouwen hebben het vaakst een baan.
- Veel anderhalfverdieners onder Surinamers en Antillianen.
- Turken en Marokkanen denken het meest traditioneel over taakverdeling.
- Turken en Marokkanen maken minder gebruik van kinderopvang en ouderschapsverlof.
- Allochtone vrouwen zijn minder gezond.
- Deelname aan de ‘civil society’ vooral laag bij Turkse en Marokkaanse vrouwen.
- Vrijetijdsbesteding verschilt meer tussen etnische groepen dan tussen de seksen

Verder lezen...

 Wie zegt dat de Koran vrouwonvriendelijk is?  
Een speciaal van de NRC over de Islam als godsdienst en cultuur, met daarin een uitgebreid artikel over de posiie van de vrouw..
"De mannen zijn zaakwaarnemers voor de vrouwen, omdat God hen boven haar heeft gesteld (..). Als mannen ongehoorzaamheid vrezen, moeten zij haar vermanen, haar vermijden in het huwelijksbed en haar slaan. God is verheven en groot.''

Bovenstaande - vrij vertaalde - verzen uit het heilige boek van de islam, vormen van oudsher de basis van het islamitisch denken over de vrouw. Niet voor niets staat de Koran in het Westen bekend als vrouwonvriendelijk. Vrouwen moeten volgens de Koran ,,in hun huizen blijven'' en een galabib (omslagdoek) dragen. Bij de dood van een broer of zus erven zij maar de helft van wat een man erft. Een vrouw mag hooguit een man huwen, terwijl een man maximaal vier vrouwen mag trouwen. En vrouwen hebben - anders dan hun echtgenoot - niet het recht een echtscheiding aan te vragen.

Toch is het juist de Koran die anno 1998 de weg vrijmaakt voor de emancipatie van moslim-vrouwen. Binnen het kader van de islamitische wetgeving vechten ze - soms openlijk, soms in stilte - tegen een eenzijdige, masculiene interpretatie van het heilige boek.

Verder lezen...Meer over de Turkse en allochtone vrouw...
Meer over de vrouw en de Islam...

Terug naar Annaplaza-home,
de beste linkverzameling voor een vrouw zoals jij!

 
 
 Zoeken
Google
 Over Annaplaza
Op Annaplaza presenteren we regelmatig een selectie van de leukste en beste websites, voor een vrouw zoals jij. Heb je tips voor een onderwerp, of zag je onlangs een razend interessante, aantrekkelijke of knotsgekke vrouwensite? Laat het ons weten, misschien doen we er wat mee in een volgende update van Annaplaza.
Terug naar Annaplaza-home
Vrouwensites
Voor de Marokkaanse vrouw
La Marocaine (frans)
Sen magazine
Marokkaanse vrouwen ver.
vrouwen uit marokko, Magreb, Turkije en andere landen
Marokkaanse Mode
Babmarrakech
Nejma mode
Miss kaftans
Zimba mode
Maroc.nu mode (forum)
Marokkaans nieuws
MarokkaansNieuws
VrouwenForum
Saloua.nl
Yasmina forum
Islam algemeen
Moslima
Abubakker
Islamwijzer
Al Yyaqeen
Vrouwen en de Islam

Al Nisa
De MoslimVrouw
Saloua vrouw
Hoofddoek.nl
Mijn sluier en ik
Moslima 4 moslimas
Islam 4 women (engels)
Muslim Feminists network
The modern religion (engels)
Women in Islam (engels)

Vrouwen en de Islam
vanuit Nederlans perspectief

Anja Meulenbelt over Islam

Marroko community algemeen
Maroc.nu community
Marokko.nl
Maghreb online
Al Yyaqeen
Menaraweb
Recepten uit Marokko
Recepten van Esther
Multikeuken Marokko
Rijke Marokkaanse keuken
Startpagina
Marokko.startpagina.nl
Bekende marokkaanse vrouwen
Samira Abbos (politica)
Hind (zangeres)
Touriya Haoud (actrice)
Meiden van Halal (presentatrices)
Loubna Berrada
Aaliyah Bochhah
Samira Bouchibti (politica)
Chahra-Z (zangeres)
Kaouthar Darmoni (docent)
Najat Aatabouís (zangeres)
Choumicha (tv kok)
Milouda Alhoceimia (zangeres)
DJ Nadia (dj)
Bouchra Tjon Pong Fong (actrice-zangeres)
Karima Lemghari (zangeres)
Rajae elMouhandiz (zangeres)
Esma Choho (journalist)
Naima El Bezaz (schrijfster)
Fatima Elatik (politica)
Khadija Arib (politica)
Naïma Azough (politica)
Nora Kasrioui (politica)
 
  
 
 
   
                       
      Copyright 1998-2008 - Inhoud: - Annaplaza