linkverzameling voor een vrouw zoals jijlinkverzameling voor een vrouw zoals jijAnnaplaza
De beste linkverzameling voor een vrouw zoals jij
   
 
   

Hoe combineer je het moederschap met je vrouwzijn? Kies je voor je carrière of gezin? Een eerste oriëntatie...

 

 

 

 

De meningen tussen vrouwen zijn sterk verdeeld. Tegenover de zelfbewuste carrière vrouwen, die het moederschap minimaliseren staan de moeders met ambitie. Zij gaan voor hun moederschap en willen tegelijkertijd hun professionele ambities volgen. Opvallend is dat deze vrouwen zichzelf 'moeders met ambitie' noemen en geen ‘werkende vrouwen met kinderen'. Kwaliteit van bestaan is voor hen belangrijker dan de standaardcarrière (opgeleid, uitgenut, afgedankt). Een verworven vrijheid dankzij het feminisme? of vertrutting? Lees hier de verschillende geluiden.

 Powerfeminist of burgertrut? 
De Pers : gepubliceerd op25 januari 2008 door Maaike Boersma en Annemieke van Dongen
Het is oorlog in vrouwenland. Met beschuldigingen, frustraties en een beroep op elkaars schuldgevoelens gaan carrièrevrouwen en huismoeders elkaar te lijf. Twistpunt: de combinatie van moederschap en carrière.
‘Ik stoor me aan het kamp dat verkondigt dat alle vrouwen, ook moeders, vijf dagen per week moeten werken’, zegt Leonoor Haan, moeder van drie kinderen en parttime werkzaam voor haar eigen taalbureau. En dat is nu juist wat de ‘powerfeministen’ van haar, en alle andere moeders, verlangen. Vijf dagen werken, minimaal. Carrière maken, financieel onafhankelijk zijn, presteren. Vrouwen die zonder mokken hun kans om het glazen plafond te doorbreken aan zich voorbij laten gaan zodra er kinderen komen, zijn volgens de powerfeministen simpele burgertrutten. Maar, vragen die burgertrutten zich op hun beurt af, wat is daar mis mee? Misschien is de emancipatie juist voltooid als de vrouw weer terug is bij haar evolutionaire roots: zorgend voor het gezin en het huishouden; de moeder als hoeksteen van de samenleving.

Verder lezen...

 Starten als een thuiswerkmama  
Mama's door: Peggy Saman
Toen ik in 2004 er over nadacht om een eigen bedrijfje te beginnen Had ik hier een aantal redenen voor. Een daarvan was dat ik flexibel mijn uren kon gaan indelen. Dit in verband met de zorg van de kinderen. Iets wat niet bij de meeste werkgevers zomaar kan. Fulltime moederschap zag ik niet zitten, omdat ik het gevoel had/heb dat ik zoveel te bieden heb. Ik ben toen heel voorzichtig een klein marktonderzoekje begonnen. Dit deed ik onder vrouwen, omdat ik heel graag iets wilde betekenen voor deze doelgroep. Het resultaat was dat het enthousiasme van hen en dat van mij elkaar wederzijds beïnvloedde. Zo kwam het dat ik in 2005 officieel voor mezelf ben begonnen. In deze 2,5 jaar heb ik veel geleerd over het opzetten van een eigen bedrijf. Als jij er nu over na zit te denken voor jezelf te beginnen reik ik je deze tips alvast aan. Het waren voor mij in ieder geval punten die van belang waren bij het ontwerp van mijn coachingsbureau.

Verder lezen...

 Gevoel van eigenwaarde en identiteit als thuismoeder  
Het moeder front: de hete hangijzers van het thuismoederschap
Als thuisblijfmoeder ben je voor je gevoel van eigenwaarde behoorlijk op jezelf aangewezen. Heb je een baan dan heb je automatisch een bepaalde identiteit; bijv. "Ik ben verpleegkundige", "Ik ben kassière", "Ik ben advocate". Dit valt weg als je thuis blijft bij je kind. Alleen 'moeder' zijn kan soms nadelig werken op je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde. Zoals uit bovenstaande al bleek krijg je vanuit de maatschappij weinig erkenning voor je werkzaamheden. In Nederland is er ook niet echt een benoeming voor thuisblijfmoeders. In Amerika gebruikt men wel de term "Home-maker", wat letterlijk "Thuismaker" betekent. In Nederland wordt het thuisblijven voor je kinderen vaak benoemd onder het kopje "Huisvrouw". In een gesprek met een consultatiebureau-arts zag zij op het dossier van mijn dochtertje dat mijn beroep "Psychologe" was. Ze vroeg me of ik dat nu ook nog deed, en ik antwoordde dat ik op dit moment bij de kinderen thuis ben. Ze nam een dikke pen, kraste "Psychologe" door en schreef hiervoor in de plaats "Huisvrouw".
Verder lezen...

 De nieuwe thuismoeder  
MT: gepubliceerd 03-12-2004 door Sandra Langendijk

Een groeiend aantal jonge moeders stopt tijdelijk met werken. Niet om de boxpakjes te wassen, maar om zich volledig aan de kinderen en hun opvoeding te wijden. De omgeving begrijpt er vaak weinig van. “Zodra je besluit thuis te blijven, sta je buiten de maatschappij.” Patricia Bonink startte in 2002 haar eigen communicatiebureau. Een droom. Ze had al de nodige ervaring opgedaan als accountmanager bij twee grote reclamebureaus in Amsterdam. Ze wilde ook kinderen, al lukte dat niet onmiddellijk. “Ik vond het onzin om daarom mijn plannen voor mijn eigen bureau uit te stellen,” vertelt ze. Patricia zat nog geen dag in haar eigen kantoor of ze bleek zwanger te zijn. “Daarna heb ik nog anderhalf jaar keihard gewerkt. In die tijd heb ik veel verdiend. We hadden het goed geregeld. Mijn dochter ging twee dagen per week naar het kinderdagverblijf en één dag had ik een oppas aan huis.” Patricia werd opnieuw zwanger en beviel van haar zoon Ian. Maar twee kinderen en een eigen bureau vielen haar zwaar. Toen een van haar grote klanten afviel, besloot ze nieuwe acquisitie maar even op te schorten. “Ik denk niet dat ik met twee kleintjes mijn klanten optimaal kan bedienen. Dus dan moet je het niet doen.” Een goede opleiding, een voorspoedige carrière, en vervolgens thuis gaan zitten: een groeiend aantal jonge vrouwen doet het. Niet om de huisvrouw uit de jaren vijftig uit te hangen; daar is de schoonmaakster voor, en vaak is er ook nog een oppas die een dagje voor de kinderen zorgt. De nieuwe huisvrouw – ofwel de ‘thuisblijfmoeder’ zoals zij zichzelf liever noemt – wil immers ook tijd voor zichzelf.
Verder lezen...

 Vrouwen moeten weer vrouw worden  
Oudersonline.nl: gepubliceerd op 2 maart 2007 - door Thessa Sambou
Van oorsprong vrouwelijke taken als zwanger worden, kinderen baren, opvoeden, koken en het huishouden doen, zijn in de huidige maatschappij gedegradeerd tot 'zorgtaken'. Deze taken worden ten onrechte ondergewaardeerd. Het wordt tijd dat we gaan erkennen dat dat hele pakket van taken een fulltime baan op zich is. Die 'zorgtaken' moeten wel gedaan worden. En dat is een probleem, want niet alleen mannen werken buitenshuis in een fulltime baan, maar ook vrouwen willen dat meer en meer. Op dit moment wordt de oplossing gezocht in het evenredig verdelen van de zorgtaken tussen man en vrouw, en het uitbesteden aan derden, waardoor de vrouw vrij lijkt om deel te nemen aan het arbeidsproces. Want in onze maatschappij ligt dáár immers de waardering: een betaalde baan, roem en glorie in de buitenwereld. Iedereen moet deelnemen aan het betaalde arbeidsproces, om iets waard te zijn in deze maatschappij. Geld verdienen staat gelijk aan 'waarde hebben'.
Dubbele taakbelasting
De praktijk is dat alsnog bijna het volledige takenpakket van de binnenwereld (van oorsprong vrouwelijk, verzorgster van het nest) op de vrouw rust, omdat sommige taken simpelweg niet uit te besteden zijn, zoals de zwangerschap en het baren. bladen en internet.

Verder lezen...

 Moederschap maakt slimmer 
Intermediair, maandag 15 augustus 2005 door Chris van de Wetering
Het moederschap is een betere voorbereiding op een managementbaan dan menige training. Dat stelt de Amerikaanse journaliste Katherine Ellison.
Baan in de marge na moederschap
Madeleine Albright, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei ooit dat ze, zou ze nu moeten solliciteren, prominent in haar cv zou vermelden dat ze drie kinderen heeft opgevoed. Haar diplomatieke loopbaan had ze namelijk mede te danken aan haar vaardigheid in het sussen van (kinder)ruzies en in het erop toezien dat de kinderen leuk samen spelen, vertelde ze. Nederlandse vrouwen met ambities zullen zich in hun sollicitatiebrief niet snel beroepen op het moederschap. Moeder zijn geldt hier op de werkvloer nou niet bepaald als bevorderlijk voor de carrière. Elke werkende jonge moeder weet dat ze op het werk niet te uitvoerig of te vaak moet vertellen over eerste stapjes en lachjes en voelt wel aan dat ze de afgekolfde melk maar beter niet naast het afdelingsbier in de koelkast kan zetten. Vrouwen met een kind worden aardiger gevonden, maar ook minder competent, wijst Amerikaans onderzoek uit. Zodra er baby’s komen, kan het vrouwenbrein zich nog goed om flesjes en luiers bekommeren, maar is het voorgoed ongeschikt voor een zakelijk gesprek, zo wil het cliché. In Nederland, dat van de Europese landen het grootste aantal parttime werkende moeders telt, betekent kinderen krijgen dan ook al gauw dat de ambities (moeten) worden bijgesteld. Een hogere managementfunctie zit er voor parttimers meestal toch al niet in. Moeders nemen daarom dikwijls genoegen met een baan in de marge of stoppen eenvoudigweg met werken.
- Verspilling van talent
- Moeders: efficiënter, veerkrachtiger en gemotiveerder

Verder lezen...

 De Werkende Moeder – Wie is Zij? 
AllAboutParenting.org
We horen het in elk werelddeel en in elk land, onder alle bevolkingsgroepen en alle taalgroepen: "Help! Ik ben een werkende moeder!" Het is een universele uitroep die zo velen onder ons kunnen begrijpen. Geloof je me niet? Nou, als jij een moeder bent, dan ben je per definitie een werkende moeder. Je hoeft niet perse elke maand een loonstrook te ontvangen om een werkende moeder te zijn. Het enige wat hiervoor vereist is dat zich iemand om je heen bevindt die je "moeder" noemt, op je vertrouwt, je nodig heeft, en op de een of andere manier door jou verzorgd wordt. Het naar een andere locatie gaan die we "werk" noemen, het uitvoeren van werkzaamheden voor die "baan" en het innen van een salaris voegen alleen maar toe aan de drukte, de stress en de talloze karweitjes die door alle moeders worden uitgevoerd.
Verder lezen...

Meer over alleenstaande Moeders...

 

Terug naar Annaplaza-home,
de beste linkverzameling voor een vrouw zoals jij!

 
 
 Zoeken
Google
 Over Annaplaza
Op Annaplaza presenteren we regelmatig een selectie van de leukste en beste websites, voor een vrouw zoals jij. Heb je tips voor een onderwerp, of zag je onlangs een razend interessante, aantrekkelijke of knotsgekke vrouwensite? Laat het ons weten, misschien doen we er wat mee in een volgende update van Annaplaza.
Terug naar Annaplaza-home
Weblogs van moeders
Berichten van het moederfront
Sanzine
Mamasblog
Chantalle.web-log
Astrid Geel
Ann's blogspot
De werkende moeder
Moeders.blogo
Moedersthuiswerk
Sites voor moeders met ambitie
Mamma's
Work At Home Mom
Thuiswerkmamas
Lof voor moeders met ambitie
Sites voor moeders
Het moederfront
Volgens mama
Supermamas
Trotse moeders
Mamshoekje
Belangenbehartiging moeders
Werkgroepmoeders
Onderzoeksresultaten

Werkende moeder moe en opgejaagd
Vrouw en stress

Kinderopvang
NRC over kinderopvang
Zoek direct kinderopang (tip)
Kinderopvang
Prikbord kinderopvang
Oppas subsidie 1
Oppas subsidie 2
Opvoeden
J/M ouders
Ouders online
Spiritueel opvoeden
Opvoedadvies
Peuteren
Over kinderen
Ouder alleen
Geschiedenis
Moederbeeld vroeger
 
  
Plaats op eKudos Plaats op del.icio.us Plaats op NUjij
 
   
                       
      Copyright 1998-2008 - Inhoud: - Annaplaza